Het Verschil Tussen ZZP en Freelance

verschil zzp en freelance

Deel het op

Als het gaat om zelfstandig werken, zijn de termen ZZP en freelance veelgehoorde begrippen. Hoewel ze soms door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee vormen van zelfstandig ondernemerschap.

ZZP

ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Een ZZP’er is een ondernemer die zelfstandig werkt en geen personeel in dienst heeft. Een ZZP’er kan in verschillende sectoren actief zijn, zoals de bouw, IT, consultancy, creatieve industrie en nog veel meer.

Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten en het uitvoeren van het werk. Je hebt de vrijheid om je eigen tarieven te bepalen en je eigen werktijden in te delen. Daarnaast ben je als ZZP’er ook verantwoordelijk voor je eigen administratie en het afdragen van belastingen en sociale premies.

Freelance

Freelance is een bredere term die verwijst naar een vorm van zelfstandig werken waarbij een persoon op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers werkt. Een freelancer kan een ZZP’er zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Als freelancer werk je op tijdelijke basis aan verschillende projecten voor verschillende opdrachtgevers. Je kunt bijvoorbeeld als freelance schrijver, ontwerper, fotograaf of marketeer werken. Het belangrijkste kenmerk van freelance werk is dat je niet in vast dienstverband bent bij één werkgever, maar flexibel bent en opdrachten aanneemt op basis van je expertise en beschikbaarheid.

Verschillen

Een van de belangrijkste verschillen tussen ZZP en freelance is het type werk dat wordt gedaan. ZZP’ers zijn vaak actief in specifieke sectoren waarvoor ze gespecialiseerde kennis en vaardigheden hebben. Freelancers daarentegen kunnen in verschillende sectoren werken en hebben vaak een breder scala aan vaardigheden.

Een ander verschil is de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid. Als ZZP’er ben je volledig zelfstandig en verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten en het uitvoeren van het werk. Als freelancer werk je ook zelfstandig, maar je hebt vaak meer flexibiliteit omdat je kunt kiezen welke opdrachten je aanneemt en voor wie je werkt.

Ten slotte is er ook een verschil in de manier waarop je belastingen en sociale premies betaalt. Als ZZP’er ben je verplicht om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en omzetbelasting (BTW) te berekenen en af te dragen. Als freelancer kan het zijn dat je werkt op basis van een overeenkomst van opdracht (OVO) en dat je opdrachtgever verantwoordelijk is voor het afdragen van belastingen en premies.

Conclusie

In het kort zijn ZZP en freelance beide vormen van zelfstandig ondernemerschap, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. ZZP’ers werken vaak in specifieke sectoren en zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen opdrachten en administratie. Freelancers werken op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers en hebben vaak meer flexibiliteit in de opdrachten die ze aannemen. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen om te bepalen welke vorm het beste bij jouw situatie past.

Meer relevante blogposts

Chat openen
1
Scan de code
Live chat (🟢)
Welkom bij position1one 👋

Website, webshop of een andere online marketing dienst nodig?